aangenaam

Fijn dat je bij ons terecht gekomen bent!

Net zoals jou zijn wij op zoek naar een goede match. Want architectuur maken, dat is iets dat je samen doet.

Wij zijn meerwaardezoekers. Door gerichte en genuanceerde ontwerpkeuzes willen we gevoelige en verfijnde architectuur maken.

Wat is voor ons belangrijk?

Samen met de bouwheer kiezen we bewust voor wat een project bijzonder maakt. Met kwaliteit boven kwantiteit, eerlijk en sober.

Al puzzelend zoeken we naar logische oplossingen, waarbij ruimtebeleving centraal staat. Om tot verrassende kwaliteiten te komen, durven we uit te zoomen en alternatieven te bekijken.

Eerlijkheid en degelijkheid, niet alleen in onze architectuur, maar ook in onze manier van werken. Met een goed dossier kom je voor minder verrassingen te staan op de werf.

kennismaken

In een eerste gesprek gaan we dieper in op jouw wensen. Passen jouw interesses en wensen bij onze kwaliteiten? Is fijn atelier voor jou de goede partner? Om dit te weten te komen, stellen we jullie allereerst enkele essentiële vragen:

Wie zijn wij / wie zijn jullie?

Wat zijn jullie plannen?

Waar liggen jullie prioriteiten?

Om zoveel mogelijke dromen waar te maken, is het belangrijk om samen de haalbaarheid van het project te bekijken. Volgende zaken ontbreken daarom zeker niet tijdens onze eerste kennismaking.

Wat is jullie idee over timing?

Hoeveel kunnen jullie uitgeven?

Komt het budget overeen met jullie vraag?

Zijn er faseringen mogelijk of nodig?

Is er een match? Dan informeren wij jou over de verdere stappen in het proces. En we geven je ook wat huiswerk mee.

huiswerk

We gaan van start! Het verdere nadenken kan beginnen. In de periode voorafgaand aan de schets geven we jullie wat huiswerk.

We denken niet dwangmatig in vierkante meters, maar in ruimtegebruik. Om aan de slag te kunnen met jouw vraag proberen we allereerst je levensritme en gewoontes te ontdekken en te begrijpen.

Een aantal vragen vormen de leidraad om hier over na te denken. Sommigen eenvoudig, anderen al wat moeilijker.

Hoe start jij je dag? Verschilt jouw ritme van dat van je partner? Welke specifieke momenten zijn belangrijk voor jullie ? Heb je een hobby die ruimte nodig heeft? Hoe zie je jezelf binnen 10 jaar wonen? En 20 jaar?

Maar ook... Pin een of twee beelden vast die jullie triggeren. Waarom deze beelden?

Met de antwoorden op deze vragen op zak, staan beide partijen stevig en goed geïnformeerd aan de start.

schetsontwerp

In de eerste stap van het ontwerpproces bekijken we wat mogelijk en haalbaar is voor jouw project en jouw woning of perceel.

We gaan ter plaatse en lezen de context. Wat is waardevol? Welke kwaliteiten willen we behouden? Welke moeten we versterken? En hoe rijmt dat met jullie ruimtelijke wensen?

We digitaliseren bestaande plannen of voeren opmetingen uit van de bestaande toestand.

Met het schetsontwerp onderzoeken we een aantal pistes. We zijn kritisch over het aantal vierkante meters en we beelden ons in hoe jij hier (beter) zou kunnen wonen. We vertalen onze lezing van de context in een beeldend en sfeervol project, dat zo veel mogelijk aan jouw wensen voldoet.

Het schetsontwerp communiceren we naar jou met maquettes en/of collages, schetsen en referentiebeelden. Zo weet jij goed hoe wij ons het project verbeelden en kunnen we elkaar makkelijk bijsturen.

Daarnaast toetsen we ook af met stedenbouw.

In deze fase wordt jullie vraag en budget naast elkaar gezet. We maken een doelmatig gedetailleerde raming van het project. Het schetsontwerp zal zo de vraag scherper stellen en jullie helpen om keuzes te maken. Als er een spreidstand is tussen de vraag en het budget, bekijken we de mogelijkheden. Kunnen we faseren, vereenvoudigen of verkleinen?

De opdracht voor de eerste schets is beperkt en verloopt via een facultatief verlengbaar contract. Als het niet klikt, kan de samenwerking na deze fase verbroken worden. Als het klikt, gaan we verder naar het voorontwerp.

voorontwerp

In de fase van het voorontwerp schaven we het schetsontwerp bij tot een definitief ontwerp. Eventuele twijfels worden onderzocht en we gaan ten rade bij onze adviserende ingenieurs. We onderzoeken de materialisatie verder en vragen eventueel eerste offertes aan.

Zo komen we tot een ontwerp dat klaar is voor vergunning.

Vanaf deze fase stellen we een specifieke uurraming op voor het verdere traject. We nodigen je uit bij ons op de bureau om het uitgebreide architectuurcontract te bespreken en te ondertekenen.

bouwaanvraag

Nu de stad nog finaal overtuigen van ons project!

Om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen, leggen we het ontwerp al voor in de ontwerpfase.

Zaken die bepalend zijn voor het uitzicht en de omgeving worden vastgelegd, (want hierop zal de stad of de gemeente het project beoordelen). De plannen worden iets technischer en nogmaals gescreend naast de voorschriften.

Een set aan bouwaanvraagplannen, -snedes en geveltekeningen wordt tenslotte ingediend voor de bouwaanvraag. Die bieden ook een antwoord op meer praktische vragen. Hoe gaan we om met regenwater? Welke delen van het perceel worden verhard en welke gaan we juist ontharden? Hoe sluiten we aan op het rioleringsnet?

Een beschrijvende nota vat onze intenties samen.

bouwdossier

Begin al maar te dromen van graafwerken, boren en metsen, want het effectieve bouwen nadert!

In de fase van het bouwdossier worden volle lijnen op het plan omgezet naar samengestelde bouwelementen volgens codes en conventies. Gemaakte keuzes uit de ontwerpfase worden gespecificeerd en bijgestuurd tot iedereen overtuigd is.

Detailtekeningen maken duidelijk hoe aansluitingen van verschillende bouwelementen in elkaar zitten. Het geheel wordt omgezet in een set plannen, exacte metingen en beschrijvingen waar de aannemer mee aan de slag kan.

bouwteam

Om jouw project tot werkelijkheid te brengen, stellen wij een bouwteam samen. We gaan de aanbestedingsfase in.

Hiervoor schrijven we verschillende aannemers aan die bij jouw project passen. Budget, planning en timing spelen hierbij een cruciale rol.

We kiezen liefst voor één of twee hoofdaannemers. Zo hebben we een duidelijk aanspreekpunt tijdens de werffase. De werffase verloopt doorgaans in drie fasen. De ruwbouw, de plaatsing van het buitenschrijnwerk en de binnenafwerking met technieken.

Soms loont het om een verdere opsplitsing te maken in meerdere loten, afhankelijk hoe specifiek bepaalde werken zijn.

bouwen

Bouwen maar! De werfperiode gaat van start.

In deze fase staan bouwheer, architect en aannemer in nauw contact met elkaar. De architect vervult hierbij een controlerol en kijkt erop toe dat alle werken correct worden uitgevoerd. We doorlopen de uitvoeringsplannen met de aannemers en zorgen ervoor dat iedereen goed geïnformeerd is.

In een wekelijkse werfvergadering bespreken we telkens de vooruitgang van de werken en de komende stappen. In werfverslagen documenteren we dit proces. Daarnaast volgen we het budget goed op en kijken we de facturen na.

Tijdens een werf loopt niet altijd alles volgens plan. Bouwheer en architect zijn hierbij een team. De architect zoekt samen met de aannemers naar oplossingen en stemt dit af met de bouwheer. Zo gaan we van ontwerp naar verfijnde realiteit.

oplevering

Aan het einde van de bouwfase doorlopen we samen het project. Zijn er nog puntjes op de i die ontbreken of niet naar wens zijn? Dan bekijken we samen met de aannemer wanneer en hoe de laatste puntjes oplost zullen worden.

Daarna volgt de oplevering en kan het genieten beginnen.

Ziezo! Jouw fijn project is werkelijkheid geworden.

Mocht je nog vragen hebben, kijk dan zeker eens bij onze Q&A, of stuur een mailtje.